MÄSTERKOCKEN PETER J SKOGSTRÖM

När vi på 1910 tar oss an nya utmaningar ser vi alltid till att toppa laget. Vårt senaste tillskott är stjärnkocken och vinnarskallen Peter J Skogström som inte bara tagit hem en prestigefylld seger i Årets kock, utan också vunnit det populära tv-programmet Kockarnas kamp. Peter står bakom vår event- och konferensmeny och gästspelar med jämna mellanrum i restaurangen.

Det var utmaningen i att laga riktigt god mat till väldigt många människor vid ett fåtal tillfällen som lockade Peter till 1910. Som en av Malmös största festlokaler med plats för närmare 2000 sittande gäster gäller det att ha stenkoll på både logistik och planering.

”Jag gillar verkligen utmaningar och den här är helt ny. Det är supersvårt att laga mat med finess till så många gäster. Bara att hitta rätt råvaror kan kännas omöjligt. Tänk dig att du ska servera sparris till tusen gäster – det är 150 kg av samma fina kvalitet som ska köpas in och det finns inget utrymme att misslyckas. Det är den utmaningen som gör att det här känns så fruktansvärt roligt!” berättar Peter J Skogström entusiastiskt.

Vilken är din taktik för att tackla en sådan utmaning?

”Jag är väldigt lösningsorienterad. Det krävs lång planering och ordentlig förberedelse för att få allt att klaffa. Dessutom är det en annan grej att arbeta med inhyrd personal där sammansättningen varierar från gång till gång. Av mig och kökscheferna kräver det ett mer omfattande ledarskap och kontinuerlig utbildning av personalen, men vi har redan en fin dialog med alla medarbetare. För att lyckas med logistiken är det också viktigt med en hållbar och ergonomiskt sund arbetsplats och det är ett av våra fokusområden just nu.”

Hur kommer det att märkas att du står bakom maten hos 1910?

”Min vision är att skapa en röd tråd genom hela upplevelsen. Jag kan inte bara sätta min signatur på en meny, utan det ska märkas att jag är närvarande. Jag vill vara på plats så ofta det går för att se att vi lever upp till gästernas förväntningar och lagar mat med kärlek. Vi serverar mycket mer grönsaker och mer lagad mat än restaurangen gjorde förut. Samtidigt jobbar vi med frågor som är viktiga för Malmö FF, som hållbarhet och samhällsengagemanget för ungdomar.”

Är du fotbollsintresserad?

”Inte ett dugg, men jag förstår att det är en rolig familjeaktivitet att gå på match. Jag ser det som min uppgift att skapa en helhetsupplevelse som är bra oavsett om Malmö vinner eller förlorar. Sedan beundrar jag MFF som lyckats bevisa att det går att fortsätta vara mästare år efter år.”

EN VINNANDE KOCK PÅ EN VINNANDE MÖTESPLATS

Vad är det som har gjort dig så framgångsrik?

”Jag har en bredd som gör att jag är bra på väldigt mycket. Inte bara matlagning, utan också det sociala. Jag tror att jag är bra på att förstå och uppfylla gästernas förväntningar.”

Har du någon förebild?

”Thomas Dreijing som startade Petri Pumpa. Jag inspireras av hans jordnära stil. Han låter råvarorna smaka som de ska. Det är enkel och bra mat som kräver oerhörd råvarukunskap och yrkesskicklighet.”

Vad inspirerar dig?

”Alla människor jag möter, framför allt de som är stolta över sitt yrkesval och tar sig an arbetet med engagemang.”

Redo att boka ditt nästa event?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör jag av mig inom kort. Tillsammans förverkligar vi ditt drömevent!

Camilla Ahlin, eventansvarig 1910